Forside - Hvorfor syge søer - Iltning - Mikroorganismer - Fiskemanipulation - Muslinger - Plantemanipulation - Halm - Aluminium - Oprensning - Spørgsmål - Konsultation - Artikler

Halm

- hvordan virker det?


Halm kan bekæmpe alger i søer og damme. Når halmen nedbrydes af bakterier og mikrosvampe, udskilles stoffer, som hæmmer alger. Effekten er størst på planktonalger. Knap så stor på trådalger. Noget tyder på, at virkningen skyldes ganske små mængder brintoverilte, som dannes ved en reaktion mellem humusstoffer (fra halmen), sollys og opløst ilt. Brintoverilte har i forsøg vist sig at hæmme vækst af alger. Almindelige planter, fisk og andre dyr tager ikke skade af de små stofmængder, der er tale om.

Hvilken slags halm?

Byghalm ser ud til at være bedst. Hørstængler og lavendelstilke er også effektive.
Strå af tagrør og siv findes i forvejen i store mængder i søer, men har ikke tilstrækkelig virkning til at påvirke alger. Det frarådes at bruge hø, fordi det forrådner så hurtigt, at der kan ske iltsvind i vandet.

Hvor meget skal bruges?

De steder, man har forsøgt sig med byghalm mod alger, anbefaler man at starte med 50 gram halm pr. kvadratmeter søoverflade. Næste tilsætning kan sættes ned til det halve. Tredje behandling kan være 10 gram/kvm sø.

Start tidligt forår

De algehæmmende stoffer fra halm dræber ikke alger. De hæmmer kun fremvækst af nye algeceller. Derfor er det bedst at starte behandling tidligt om foråret i februar-marts, før algerne har nået at brede sig. Halmen bliver først aktiv en måned efter tilførsel. Virkningen holder sig dernæst 6 måneder, indtil halmen er nedbrudt. Det er hensigtsmæssigt at behandle med ny halm 1 måned før den gamle halm er nedbrudt, så man undgår en periode uden hæmstoffer i vandet. Af samme grund skal den gamle halm heller ikke fjernes, før den nye har ligget 1 måned i vandet.

Halmballer eller netposer


For at nedbrydningen kan ske, er det nødvendigt, at der kan komme ilt ind i halmen. Derfor skal man ikke binde halmen sammen til bundter, eller smide halmballer i vandet. Halmen skal pakkes løst i netposer. Disse forankres jævnt fordelt i søen ved hjælp af snor og mursten som ankre. Brug sodavandsflasker som flåd i poserne for at undgå, at halmen synker ned på bunden, når den bliver vandmættet. Halmen skal helst befinde sig midt i vandmassen, omkring en meter under overfladen.
I stærkt forurenede og algeplagede søer virker halm ikke. Her må man forsøge sig med andre metoder, hvis vandet skal renses.